رئیسجمهور سابق کشورمان با اشاره به برخی رویدادها که در راستای حذف اصلاحطلبان رخ داده است، تصریح کرد: نقشهای هست که باید آن را برهم زد. ما باید این بازی را به هم بزنیم به هر صورتی که میشود؛بنابراین، با همه وجود در انتخابات مظلومانه، اما با نشاط شرکت میکنیم. خیلیها نقشههای بزرگی کشیدهاند که با حضور مردم در انتخابات خنثی میشود.
به نوشته سایت «باران»، حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی که در گردهمایی کاندیداهای محذوف اصلاحطلبان در انتخابات مجلس هشتم سخن میگفت، با تسلیت ایام رحلت پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص) و شهادت امام حسن(ع) و امام رضا(ع) از پیامبر اسلام به عنوان شخصیتی که برای انسان و تاریخ پیامآور توحید در اعتقاد، اخلاق در رفتار و عدالت در عرصه اجتماعی بود، نام برد.
وی با بیان اینکه خداوند در برابر رسالتی که بر دوش پیامبر اسلام قرار داد، پاداشی نیز برای ایشان معین کرد، از دوست داشتن آن حضرت و اهل بیتش به عنوان این پاداش یاد کرد.
سیدمحمد خاتمی در ادامه با استناد به یکی از فرمایشهای امام سجاد(ع) مبنی بر اینکه اگر خداوند فرمان داده بود که با پیامبر بد کنند، با ایشان بدتر از آنچه در حق وی و خاندانش کردند، نمیکردند. گفت: حال باید ببینیم که پیامبر اسلام چه کرده است که خداوند مزد رسالتش را دوستی او و خاندانش معرفی کرده است.
رئیس مؤسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها در ادامه اظهاراتش با یادآوری اینکه پس از رحلت پیامبر وضعیت به گونهای شد که انتصاب به پیامبر جرم به شمار میرفت، از آن به عنوان مصیبت بزرگ بشریت و تاریخ نام برد و خاطرنشان کرد: ممکن است همه فعالیتهای تکاملی تاریخ با این آفت روبهرو شود. چنانچه امروز اگر دقت کنید میبینید که انقلاب، امام و شخصیت آن بزرگوار مورد غفلت قرار میگیرد و به کسانی که در این زمینه دغدغه دارند اتهام وارد میشود.
وی که این غفلت را نه مختص ایران بلکه متعلق به جهان میدانست، به آنچه امروز در فلسطین میگذرد، اشاره کرد و گفت: آنچه امروز در فلسطین میگذرد، فاجعه شگفتی است. درست است که بنیان کار اسرائیل بر سرکوب و آواره کردن انسانها و کشتار و قتلعام آنان استوار است، اما آنچه امروز در غزه میگذرد بسیار تأسفبار است.
رئیسجمهور سابق کشورمان آنچه را موجب تشدید تأسف نسبت به اوضاع امروز فلسطین میشود، ستم آشکار و بیتوجهی نسبت به جایگاه مردمسالاری و دولت برآمده از مردم در این کشور معرفی و تأکید کرد: اوضاع امروز غزه، هدیهای است که آمریکا و اسرائیل به شرکتکنندگان در کنفرانس آناپولیس میدهند.
خاتمی در ادامه اظهاراتش به انتخابات ایران اشاره کرد و با یادآوری تلاش 150 ساله ملت ایران برای حاکمیت بر سرنوشتش گفت: خواسته مردم ایران از هر طبقه و بخشی این است که بر سرنوشت خود حاکم شوند و دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی نیز این بود که در در راه و برای خواست مردم حرکت کرد.
وی با یادآوری برگزاری سی انتخابات در عمر سی ساله نظام جمهوری اسلامی آن را در راستای خواست مردم برای حاکمیت بر سرنوشتشان ارزیابی کرد و اظهار داشت: مجلس در نظامهای مردمسالار، مهمترین نهاد حاکمیت انسان بر سرنوشت خویش و مهمترین پایگاهی است که میتواند از بازگشت اصلاحات جلوگیری کند و سبب پایدار شدن مردم سالاری شود.
رئیس بنیاد باران خاطرنشان کرد: چنانچه مجلس در جایگاه خود قرار گیرد، به ویژه در کشور ما که تاریخ استبدادزده داریم، احتمال بازگشت استبداد به حداقل میرسد، چرا که مجلس نماینده مردم در حاکمیت است. وی در عین حال یکی از بزرگترین خطرها را بازگشت استبداد در لفافه و مردمفریبی معرفی کرد و گفت: اگر مجلس در جایگاه خود قرار گیرد و از واقعیت حضور مردم در صحنه حمایت کند، میتوان از فریبها جلوگیری کرد.
خاتمی در ادامه با اشاره به جایگاه اصل تفکیک قوا در جهان امروز اظهار داشت: این مسئله امری است که ما در ایران از دوران مشروطه آن را مطرح کردیم و در انقلاب آن را پذیرفتیم. پارلمان در این تعریف مهمترین جایگاه را به جهت سهمش در تحقق مردمسالاری دارد. البته در شرایطی که احزاب و رسانههای منتقد نیز اجازه فعالیت داشته باشند. وی در ادامه با تأکید بر اینکه همیشه باید نگران انحراف بود، تصریح کرد: تضمینی نیست. انقلابی که این همه برای آن سرمایهگذاری شده تا ابد در مسیر خود باقی بماند؛ این هشدار درباره اسلام هم وجود داشت.
رئیسجمهور سابق کشورمان در ادامه اظهاراتش با خاطرنشان کردن این مسئله که نمیخواهم در مورد نظارت استصوابی مطرح شده پس از رحلت امام و یا قانون انتخاباتی که مشکلات بزرگی مانند احراز صلاحیتها را دارد، صحبت کنم گفت: یکی از نگرانیهای ما در حال حاضر، شیوه اجرای همین ضوابط و قانون است.
وی اضافه کرد: نکته مهمی که در این دوره بود و نگرانی شخص من هم از آن است، نحوه رفتار مجریان انتخابات است. بازگرداندن صلاحیت 1600 نفر که در هیأتهای اجرایی رد شده بودند، مؤید نگرانیها از رفتار مجریان انتخابات و یک اتفاق تکاندهنده است. هرچند در این بازگشت دوباره به خاطر اعمال سلیقهها، همچنان غیبت برخی نیروهای جدی و شناخته شده جریان اصلاحات را شاهد هستیم.
رئیسجمهور سابق کشورمان در ادامه با بیان اینکه پس از چهاردهم اسفند هم شاهد رد صلاحیت افرادی که شایستگی و امکان رأیآوری را داشتند بودیم، دلایلی را که برای رد صلاحیت این افراد انتخاب شده عجیب خواند و اظهار داشت: همه کاندیداهای اصلاحطلبی که در این دوره رد صلاحیت شدهاند انسانهای مؤمن، شجاع و دارای سابقه انقلابی هستند که در حساسترین مقاطع، پایبندی خود را به این نظام و انقلاب اثبات کردند و مردم نیز اعتماد خود به این افراد به انحای گوناگون تا به حال نشان دادهاند.
وی اضافه کرد: بر این اساس، محروم کردن این افراد از شرکت در انتخابات از بین بردن حق مردمی است که میزان رأی آنهاست و این مسئله خطرناکی است. خاتمی در ادامه، توجه به این مسئله را از جانب جریانی که در عین اعتقاد به اسلام در پی سربلندی ایران است، خواستار شد و گفت: هماکنون برای جریان اصلاحطلب که مورد توجه بخش اعظم جامعه است، در بیشتر حوزههای انتخابی، امکان رقابت وجود ندارد.
وی در ادامه تأکید کرد: با وجود این، من بر این باورم که باید در عرصه ماند و دلیل آن هم موقعیت حساس جامعه بشری، منطقه و تهدیدهای بزرگی است که اگر کارگر شود، خشک و تر را با هم میسوزاند. قطعاً انتخابات پرشور و پرتحرک با هر نتیجه میتواند جلوی تهدیدها را بگیرد. سید محمد خاتمی در ادامه با تأکید دوباره بر سهم انتخابات پرشور در خنثی کردن تهدیدهای پیش رو، مسئولیت هرگونه اقدامی در راستای عملی شدن این تهدیدها را متوجه کسانی دانست که به سلامت این انتخابات و عوامل مؤثر در پرشور شدن آن خدشه وارد میکنند.
وی خطاب به اصلاحطلبان اظهار داشت: باید در عرصه بود و جلوی نهادینه شدن رویه نادرستی که انتقاد از حاکمیت را خروج از آن تعبیر میکند، گرفت. شما اگر بیش از دیگران صلاحیت حضور در حاکمیت را نداشته باشید، کمتر از دیگران این صلاحیت را ندارید. باید از حق خود استفاده کنید، زیرا عدهای تلاش میکنند با روشهای گوناگون شما را از صحنه بیرون کنند. نباید گذاشت این مسئله رخ دهد. رئیسجمهور سابق کشورمان تأکید کرد: به هر اندازه باید در عرصه حاکمیت حضور داشت. این حضور را نباید از دست داد. البته با حفظ اصول و ارزشها، نه اینکه برای ماندن در عرصه از مبناییترین اصولمان دست برداریم.
وی همچنین پذیرش حق حاکمیت انسان بر سرنوشتش را یکی از مهمترین اصول جریان اصلاحطلبی معرفی کرد و گفت: ما اصولگراترین اصولگرایان را کسی میدانیم که به حق حاکمیت انسان بر سرنوشتش باور داشته باشد، زیرا از نظر ما این اصل محکمی است. برای همین، در برابر روشهایی که بر این اصل خدشه وارد میکند، نباید سکوت کرد.
خاتمی در ادامه با تأکید بر اینکه رفع تهدید از کشور هنر است، گفت: استقبال از تهدیدها و زمینهسازی برای آنها هنر نیست.
وی در ادامه به قرائت اسلام مورد نظر جریان اصلاحات پرداخت و آن را اسلامی ضدخرافه و ظاهرپرستی معرفی کرد و گفت: یکی از خطرات جامعه ما، ظاهرپرستی و خرافه است که بعضاً از تریبونهای رسمی تبلیغ میشود و ما روی مسائل اعتقادی هم بحثهای بسیاری داریم.
خاتمی همچنین تأکید کرد: برخی میگویند جریانی که در حاکمیت است، جریان اصلی است و هر که موافق آن نباشد از حاکمیت خارج شده است. جلوی این انحراف مخاطره آمیز را باید گرفت. امروز آنها که در زمان طاغوت زندان رفتهاند، دلشان برای نظام بیشتر از کسانی میسوزد که نمیدانیم کی هستند و از کجا آمدهاند. ما از حاکمیت دفاع میکنیم، اما باید توجه داشت که نباید با انتقادهایی که ما از حاکمیت میکنیم، برخورد منفی شود.
وی که وظیفه مجلس را جلوگیری از انحراف در این بخش ارزیابی میکرد، با اشاره به برخی رخدادها که در راستای حذف اصلاحطلبان صورت گرفته است، تصریح کرد: نقشهای هست که باید آن را برهم زد. ما باید این بازی را به هم بزنیم به هر صورتی که میشود؛ بنابراین، با همه وجود در انتخابات مظلومانه، اما با نشاط شرکت میکنیم. خیلیها نقشههای بزرگی کشیدهاند که با حضور مردم در انتخابات خنثی میشود.
رئیس بنیاد باران اضافه کرد: در میان کاندیداهای انتخابات مجلس هشتم، نیروهایی پیدا میشوند که در کنار نیروهایی که از سوی شما به مجلس میروند، میتوانند روی اصول پافشاری کرده و نقشهها و سلیقههای خاص را برهم بزند.
خاتمی در پایان اظهاراتش با تشکر از کسانی که برای شرکت در انتخابات مجلس هشتم کاندیدا شده بودند، افرادی را که صلاحیتشان تأیید نشد، به باقی ماندن در صحنه انتخابات و تشویق مردم به حضور در پای صندوقها دعوت کرد، زیرا نامزدهای رد صلاحیت شده در جامعه اعتبار دارند.